tirsdag 14. februar 2012

Den utrolige reisen.......slankeoperasjon

Derfor virker slankeoperasjon

9 av 10 går ned i vekt. Og blir der.
Fedmeopererte spiser mindre mengder mat fordelt på flere måltider.
– Fedmeopererte har helt andre odds for å lykkes. 9 av 10 personer som opereres, for eksempel med metoden gastric bypass, går ned og blir der, sier klinisk ernæringsfysiolog Kristiane Hjelkrem ved Aleris. Det private helseforetaket utfører rundt 800 slike operasjoner i året.

Spiser mindre, mosjonerer mer

I hovedsak følger fedmeopererte de samme reglene som andre som endrer livsstilen sin. De spiser mindre og mosjonerer mer. I tillegg får de viktig drahjelp av operasjonen og noen gode «bivirkninger». De tvinges til å spise riktig. Fedmeopererte spiser mindre mengder mat fordelt på flere måltider. Ikke bare fordi det er smart, men fordi de må.
– I en operasjon kobles store deler av magesekken og tynntarmen ut. Det fører til at man rett og slett blir svært uvel dersom man putter i seg for mye mat, forklarer Hjelkrem. Hun forteller at de fleste fedmeopererte også har følt «dumpingsyndromet» på kroppen.
– For mye sukker og fett på en gang gir hjertebank og svimmelhet som er svært ubehagelig, sier hun og minner om at det positive med disse reaksjonene er at de fungerer som gode lærepenger.
Hjernen oppfatter et raskt vekttap som en trussel.
• Kroppen tar til seg mindre næring. Det meste av kroppens opptak av næring skjer i tynntarmen. Når store deler av den er koblet ut, får kroppen mindre av næringsstoffene fra kroppen. Det bidrar til vektnedgang, men også til at fedmeopererte må være påpasselige med kosttilskudd for å veie opp for tapet av næringsstoffer.
• Kroppen mister referansevekten. En viktig årsak til at de fleste legger på seg igjen etter slanking, skyldes hormonelle mekanismer.
– Hjernen oppfatter et raskt vekttap som en trussel. Dermed vil den kjempe for å komme tilbake til utgangspunktet. Dette er hormonelt styrt, og arter seg som et sterkt sug etter mat som de fleste slankere kjenner til. Disse mekanismene tar det år å overvinne ved tradisjonelle slankemetoder, sier Hjelkrem og peker på at disse hormonelle endringene ikke slår inn etter en operasjon.
– Suget etter mat uteblir, det blir mye enklere å holde seg til de nye matrutinene. Kroppen «nullstiller» sin egen referansevekt.

10 prosent mislykkes

Ikke alle lykkes med å holde kiloene bort etter overvektskirurgi. En av ti vil ikke gå ned nok til at vi definerer det som vellykket, selv med drahjelpen de får av operasjonen, forteller Hjelkrem.
Alkohol kan være en viktig årsak.
- Alkohol har store mengder energi, og det er fullt mulig å drikke ganske store mengder også etter en operasjon, sier Hjelkrem. Hun påpeker at det også er mulig å «jukse» med sukkerinntaket.
– Dersom man spiser små biter over litt tid og dermed unngår de høye svingningene i blodsukkernivåene, kan en 200 grams sjokoladeplate forsvinne farlig fort, sier Hjelkrem og viser til en fedmeoperasjon krever betydelig egeninnsats i etterkant.
– Dersom man ikke er motivert til å spise annerledes og mosjonere mer, men heller søker tilbake til sitt gamle liv, vil man også risikere å komme tilbake til den gamle vekta.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar